Jouw all-in opstartpartner
Regel je oprichting via een digitale of fysieke afspraak.
We beschikken over de kennis op zowel fiscaal als juridisch vlak om in elke situatie uit te blinken in aanpak en advies.
Het dossier wordt op maat klaargemaakt ter oprichting. Ieder oprichting is uniek.
Wij hanteren geen exit-clausules.
VAPZ of IPT: fiscaal voordelig geld uit je vennootschap halen

VAPZ of IPT: hoe haal je fiscaal voordelig geld uit je vennootschap?
Wanneer je als zelfstandige denkt aan je pensioenopbouw, komen termen als VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) en IPT (Individuele Pensioentoezegging) al snel op tafel.
Beide systemen zijn interessante opties, maar alleen als je weet wanneer en hoe je ze moet gebruiken. In dit artikel lichten we de verschillen toe, geven we aandachtspunten mee en vertellen we waarom niet elke strategie even doeltreffend is.
IPT vs. VAPZ: wat is het verschil tussen beide keuzes?
Een IPT is enkel mogelijk binnen een vennootschap, net zoals een VAPZ. Heb je een eenmanszaak, dan valt deze piste dus af. Een VAPZ is ook enkel bedoeld voor zelfstandigen die actief zijn binnen een vennootschap. Opmerkelijk: vaak wordt het VAPZ gepromoot als een manier om het verschil tussen het pensioen van een werknemer en dat van een zelfstandige te compenseren. Maar wist je dat dit verschil intussen wettelijk is weggewerkt? Het wettelijk pensioen van een zelfstandige is vandaag vrijwel gelijk aan dat van een werknemer.
Toch blijft een VAPZ fiscaal interessant, zolang je de beperkingen begrijpt.
Terugwerkende kracht en timing
Een belangrijk verschil tussen beide systemen is de timing van de stortingen:
- IPT: je kunt met een zogenaamde backservice bijdragen storten tot 10 jaar terug in de tijd. Dat betekent dat je een aanzienlijke pensioenreserve in één keer kunt opbouwen op basis van historische bezoldigingen.
- VAPZ: dit moet je jaarlijks storten. Achteraf bijstorten of inhalen is niet mogelijk. Je hebt dus minder flexibiliteit.
De 80%-regel: wat houdt die in?
De 80%-regel bepaalt hoeveel aanvullend pensioen je maximaal mag opbouwen via IPT of VAPZ. Concreet mag de som van je wettelijk pensioen én je aanvullend pensioen (IPT of VAPZ) niet meer bedragen dan 80% van je laatste brutobezoldiging.
Wordt die grens overschreden, dan riskeer je dat de fiscus de stortingen als niet-aftrekbaar beschouwt. Zorg dus steeds voor een correcte berekening.
Vroegtijdige aankoop: interessant, maar…
Zowel een IPT als een VAPZ kan vroegtijdig worden opgenomen. Dat wil zeggen dat je voor je officiële pensioenleeftijd al over het opgebouwde kapitaal kunt beschikken, mits een gunstige fiscaliteit.
Sommigen promoten dit als een manier om “fiscaal vriendelijk geld uit de vennootschap te halen”. Toch is de auteur van dit artikel daar niet van overtuigd. Er bestaan immers andere technieken die je toelaten om op een even voordelige, en vaak flexibelere manier, geld uit de vennootschap te halen – denk bijvoorbeeld aan een dividendkrediet zodat je kan genieten van een belastingdruk van 32% én waarbij je je pensioen niet aantast! Een vroegtijdige opname van IPT of VAPZ is ook een aanslag op je latere pensioenuitkering.
Aandachtspunten bij IPT
- Backservice mogelijk tot 10 jaar in het verleden
- 80%-regel moet strikt gevolgd worden
- Instapkosten kunnen oplopen: verzekeringsmakelaars rekenen vaak forse commissies aan bij het afsluiten van een IPT.
- Uit ervaring hebben wij instapkosten van 3% kunnen reduceren naar 1%. Stort je 10.000 euro? Dan is dat een verschil van 200 euro! Tel dat maar uit op basis van een volledige loopbaan als zelfstandige. Dat is een verschil van enkele tienduizenden euro's!
Aandachtspunten bij VAPZ
- Enkel aanlegbaar in het jaar van betaling
- 80%-regel geldt ook hier
- Instapkosten zijn vaak vergelijkbaar met die van een IPT – wees waakzaam
Conclusie
Zowel een VAPZ als een IPT kunnen nuttige bouwstenen zijn binnen een fiscaal geoptimaliseerde pensioenstrategie. Maar het loont om verder te kijken dan de klassieke paden. Een goed uitgebalanceerd plan houdt rekening met de timing, de kosten, en het totale plaatje van je inkomsten uit de vennootschap. Wij willen een oplossing voor korte en lange termijn.
Wil je zeker zijn dat je geen kansen mist? Laten we samen je oprichting doornemen en gelijk rekening houden met alle aspecten.
Vincent Meesters
Ondernemer en fiscaal accountant