Jouw all-in opstartpartner

Digitale of fysieke afspraak

Regel je oprichting via een digitale of fysieke afspraak.

Fiscaal en juridisch sterk

We beschikken over de kennis op zowel fiscaal als juridisch vlak om in elke situatie uit te blinken in aanpak en advies.

Persoonlijke aanpak

Het dossier wordt op maat klaargemaakt ter oprichting. Ieder oprichting is uniek.

Exit en vrijblijvend advies

Wij hanteren geen exit-clausules.

Wat is een stille vennoot? Alles over de rol binnen de commanditaire vennootschap

CommV
Gepubliceerd op
20
April
2025

Wat is een stille vennoot?

Een stille vennoot is een specifiek type vennoot binnen een commanditaire vennootschap (CommV). In deze vennootschapsvorm bestaan er altijd minstens twee verschillende soorten vennoten:

  • Stille vennoot (ook wel commanditaire vennoot volgens het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, WVV)
  • Beherend vennoot (ook wel gecommanditeerde vennoot volgens het WVV)

Kenmerken van een stille vennoot

De stille vennoot draagt bij aan de vennootschap door een financiële inbreng (in geld), maar mengt zich verder niet in het dagelijkse bestuur of de besluitvorming van de vennootschap. Hierdoor heeft de stille vennoot geen invloed op de operationele zaken van het bedrijf. Dit betekent dat de stille vennoot niet aansprakelijk is voor de schulden of verplichtingen van de vennootschap, zelfs niet als de onderneming failliet zou gaan. Het risico is voor de stille vennoot dus minimaal, zolang hij zich afzijdig houdt van de bedrijfsvoering.

Beperkingen van de stille vennoot

Omdat de stille vennoot geen rol speelt in het bestuur, kan hij niet optreden als zaakvoerder of de leiding nemen over de vennootschap. De actieve bedrijfsvoering blijft altijd de verantwoordelijkheid van de beherende vennoot.

De beherend vennoot

In tegenstelling tot de stille vennoot, heeft de beherend vennoot wel een onbeperkte aansprakelijkheid. Dit betekent dat de beherend vennoot persoonlijk aansprakelijk is voor eventuele schulden van de vennootschap, zelfs als de vennootschap failliet gaat. De beherend vennoot is degene die de dagelijkse leiding over de vennootschap voert.

Voordelen van het stille vennootschap

Wil je intreden als stille vennoot in een commanditaire vennootschap? Houd dan rekening met de volgende voordelen:

  • Geen minimum aantal aandelen: Je hoeft geen groot aantal aandelen te bezitten. Het is zelfs mogelijk om slechts één aandeel in de vennootschap te hebben. De overige aandelen kunnen in bezit zijn van de beherend vennoot. Dit is vaak de praktijk bij de oprichting van een commanditaire vennootschap.
  • Beperkt risico: Als stille vennoot loop je geen risico zolang je geen actieve rol speelt in de bedrijfsvoering van de vennootschap. Het is verstandig om een passieve rol aan te nemen om je aansprakelijkheid te vermijden.
  • Mogelijkheid om te veranderen van rol: Als stille vennoot kun je later altijd beslissen om beherend vennoot te worden. Houd er wel rekening mee dat er altijd minstens één stille vennoot moet zijn in de commanditaire vennootschap.
  • De stille vennoot kan anoniem blijven en hoeft niet bij naam gepubliceerd te worden in de bijlagen der Belgisch Staatsblad.

Conclusie

Een stille vennoot biedt de mogelijkheid om financieel bij te dragen aan een onderneming zonder risico van aansprakelijkheid, zolang de actieve rol in de bedrijfsvoering wordt vermeden. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor investeerders die willen profiteren van de voordelen van een vennootschap zonder de risico's van actief ondernemerschap.

In de meeste oprichtingen is de stille vennoot een passieve deelnemer bij oprichting en gedurende de levensloop van de commanditaire vennootschap. Ben je gevraagd om stille vennoot te worden? Aarzel dan niet op voorwaarde dat je geen bestuur of beheer zal uitvoeren na oprichting. Zo draag je geen risico.

Vincent Meesters
Ondernemer en fiscaal accountant