Vennootschap onder firma
(VOF) oprichten
Wanneer VOF oprichten ...
Een vennootschap onder firma (VOF) is samen met de commanditaire vennootschap (CommV) de meest eenvoudige vennootschapsvorm.
Een VOF moet worden opgericht door minstens twee oprichters. De VOF is een ideale vennootschap indien je samen een vennootschap willen starten met een laag risico. De VOF kan opgericht worden zonder notaris.
Zowel de VOF als de CommV zijn zeer geschikt voor kleine ondernemingen of bijberoep zelfstandigen.
Oprichters of vennoten bij oprichting VOF
Een VOF wordt opgericht door minstens twee oprichters. In een oprichtingsakte wordt vastgelegd hoe de oprichters de vennootschap vormgeven. Denk hierbij aan de activiteiten, de naam, de maatschappelijke zetel, de zaakvoerders en de bepaling van het boekjaar.
Onbeperkte aansprakelijkheid VOF
In een VOF zijn alle vennoten onbeperkt aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. Dit betekent dat elke vennoot persoonlijk verantwoordelijk is voor de verplichtingen van de onderneming. Dit is anders dan bij een commanditaire vennootschap (CommV), waar alleen de beherend vennoot aansprakelijk is. Als alle vennoten actief betrokken zijn bij de dagelijkse werking van de vennootschap, dan is de VOF een geschikte vennootschapsvorm.
Startkapitaal VOF
Geen minimumkapitaal vereist.
Bij de oprichting van een VOF bepalen de oprichters zelf hoeveel eigen vermogen zij inbrengen. Deze inbreng kan zowel in geld als in natura zijn. Denk hierbij aan zaken zoals gereedschap, voorraad, onroerend goed, of zelfs werkuren.
Het is belangrijk om voldoende financiële middelen te voorzien, zodat de onderneming niet alleen stabiel kan starten, maar ook in staat is om te groeien en een periode met lagere inkomsten te overbruggen.
Oprichten van een VOF kan gemakkelijk en snel
Kennismaking
Plan een vrijblijvende kennismaking in. Wij stellen je de fiscale, juridische en administratieve planning voor. Is er een klik? Dan zetten wij ons met voorrang op je dossier in.
Een VOF kan opgericht worden zonder notaris. Hierdoor zijn de oprichtingskosten laag en kunnen we snel oprichten.
Oprichting
Wij stellen je oprichtingsakte op. Mogelijk vragen we hiervoor nog enkele gegeven op.
In deze oprichtingsakte houden we rekening met alle juridische en fiscale optimalisaties. Na ondertekening richten we gelijk je vennootschap op door een digitale neerlegging.
Je ontvangt van ons het ondernemingsnummer van je VOF.
BTW-nummer en KBO
Wij melden je vennootschap aan bij de BTW administratie. De KBO schrijven we tegelijk in.
Een oprichting is mogelijk binnen de 3 werkdagen.
De voordelen van de VOF
De vennootschap onder firma (VOF) is ideaal voor ondernemers die met weinig risico en die goedkoop willen starten met ondernemen.
Alle vennoten zijn onbeperkt aansprakelijk
Lage oprichtingskosten
Binnen twee werkdagen opgericht
Geen notaris of financieel plan nodig
Geen minimaal aanvangsvermogen
Kost oprichting VOF - alles inbegrepen
Prijs voor de oprichting all-in, inclusief fiscale en juridische optimalisatie. Steeds alle inschrijvingskosten en activatie BTW-nummer inbegrepen.
VOF oprichting
Start vandaag nog jouw ondernemersavontuur.
Oprichtingen
Meest populair is de BV. De meeste oprichters zijn dan ook hoofdberoep zelfstandigen of willen absoluut geen vorm van risico.
Fiscaal interessant
Het is mogelijk te optimaliseren met de uitkeren van dividenden via voordelige stelsels zoals VVPR-BIS of Liquidatiereserves. Wij loodsen je door de Belgische fiscaliteit en zorgen ervoor dat je netto zoveel mogelijk overhoudt.
Aftrekbare kosten
Alle kosten die gemaakt worden ter uitvoering van de je activiteiten zijn aftrekbaar. Er kunnen ook forfetaire onkosten opgenomen worden die niet belast zijn in de personenbelasting. Wij leiden je door de fiscale wetgeving zodat je helemaal klaar bent om te ondernemen.
Inkomsten factureren
Stel de facturen op in naam van de VOF. Zo krijgt de VOF inkomsten binnen waarop alle kosten aftrekbaar zijn. Wij helpen je met de opstart van je eigen facturatie.
Maximale vermogensopbouw
Je hebt de flexibiliteit om zelf te bepalen hoeveel je als bezoldiging (loon of wedde) wilt opnemen. Wij zorgen ervoor dat je optimaal profiteert van je inkomsten, terwijl we de belastingdruk tot een minimum beperken.
FAQ's
✅ 1. Eenvoudige oprichting: De oprichting verloopt via een onderhandse akte die ondernemingoprichten opmaakt. Er hoeft geen notaris tussen te komen.
✅ 3. Flexibiliteit in samenwerking: Je kan de taken, inbreng en winstverdeling onderling afspreken.
✅ 4. Gezamenlijke verantwoordelijkheid: De vennoten werken samen als één entiteit. Beslissingen kunnen snel genomen worden, wat handig is bij kleine ondernemingen.
✅ 5. Fiscale voordelen voor natuurlijke personen: Zolang de vennoten natuurlijke personen zijn, geniet je van een voordelige personenbelasting met onder andere:
-Optimalisatie persoonlijke inkomsten
-Minimale of vrijstelling(!) sociale bijdragen.
✅ 6. Betere toegang tot financiering: Twee of meer personen samen hebben vaak een grotere inbreng aan kapitaal en een sterkere positie bij het aanvragen van kredieten of investeringen dan een eenmanszaak.
❌ 1. Onbeperkte en hoofdelijke aansprakelijkheid: Elke vennoot is persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de VOF, ook met zijn/haar privévermogen.
Gaat het fout met de vennootschap, dan zijn de vennoten persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk. Wil je absoluut geen risico? Dan is de besloten vennootschap (BV) een prima oplossing.
➡️ Als je medevennoot fouten maakt of schulden maakt, kun jij ook volledig verantwoordelijk worden gesteld.
Bij de VOF bestaat er geen onderscheid tussen de vennoten. Bij de VOF zijn alle vennoten gelijk.
Bij een commanditaire vennootschap (CommV) is er wel onderscheid tussen de commanditaire vennoten en de gecommanditeerde vennoot. De commanditaire vennoot is beperkte aansprakelijk. De gecommanditeerde vennoot is daarintegen wél onbeperkt aansprakelijk. Concreet zal er bij de CommV altijd minstens één vennoot zijn die hoofdelijk aansprakelijk is. Het is echter mogelijk om sommige vennoten in een CommV niet hoofdelijk aansprakelijk te maken, wat niet mogelijk is bij de VOF.
Meer weten over de aansprakelijkheiden: beperkt of onbeperkt?
Een BV (besloten vennootschap) biedt beperkte aansprakelijkheid, fiscale optimalisatie en een professionele uitstraling — ideaal voor wie met zekerheid en structuur wil ondernemen.
Een VOF is eenvoudiger en goedkoper op te richten, maar brengt onbeperkte persoonlijke aansprakelijkheid met zich mee. Dat maakt het risicovoller, zeker bij financiële of juridische complicaties.
👉 Onze tip: kies enkel voor een VOF bij onderling vertrouwen, beperkte risico’s en wanneer eenvoud primeert. Voor de meeste ondernemers is een besloten vennootschap (BV) de veiligere en flexibelere keuze. Voor bijberoep zelfstandigen kan de VOF een prima oplossing zijn.
Het is essentieel om vóór de start van je onderneming een duidelijk overzicht te hebben van de voorgenomen activiteiten en de verwachte inkomsten en uitgaven. Op basis hiervan kun je meteen inschatten of het voordeliger is om via een vennootschap of eenmanszaak te werken.
Hoewel een financieel plan niet verplicht is, merken we dat cliënten vaak later alsnog een financieel plan moeten opstellen, bijvoorbeeld voor de renting of leasing van een voertuig.Als je de meerprijs van het oprichten van een besloten vennootschap (BV) vergelijkt, blijkt het vaak voordeliger om direct voor een BV te kiezen, vooral voor zelfstandigen in hoofdberoep. Voor zelfstandigen in bijberoep is een andere structuur meestal meer geschikt, en in dat geval is een VOF een uitstekende keuze.
Absoluut! Mits tussenkomst van een bedrijfsrevisor of gecertificeerd accountant kan je met een uitgewerkt verslag alsnog omzetten naar de BV. Dit uitgewerkt verslag heeft de notaris nodig om de vennootschap om te zetten naar een BV.
Let wel: hieraan hangt ook een kostprijs verbonden die te vergelijken is met de kostprijs ter oprichting van een BV.
Heb je nog andere vragen of wil je een vrijblijvend adviesgesprek?
Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.
Boekhouding & Fiscaliteit
Ook na de oprichting staan we voor je klaar. Voor zowel je boekhouding als fiscale zaken kun je altijd op ons rekenen. Laten we samen verder bouwen aan jouw succes!