Het financieel plan.
Verplicht voor vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, aangeraden voor alle anderen.
Het financieel plan: overzicht van je inkomsten, uitgaven en investeringen.
Het financieel plan bevat een overzicht van al je inkomsten en uitgaven. In overleg met jou maken wij het financieel plan op ter oprichting van je vennootschap. Dit financieel plan is verplicht voor de oprichting van de vennootschapsvormen met beperkte aansprakelijkheid.
Je wil dat het financieel plan realistische assumpties neemt. Op basis van die assumpties leiden wij jouw business in goede banen. Het financieel plan is ook een goed instrument om te bekijken welke middelen nodig zijn om de vennootschap zorgenvrij te kunnen oprichten.
Beperkte aansprakelijkheid
Wil je een vennootschap oprichten waarbij je geniet van de beperkte aansprakelijkheid (BV of NV), dan heb je het financieel plan verplicht nodig vooraleer de oprichting doorgaat. Dit document maakt immers verplicht deel uit van de documenten die ondertekend worden bij de notaris.
Onbeperkte aansprakelijkheid
Voor vennootschappen met de onbeperkte aansprakelijkheid (Commv of VOF) is het financieel plan een handige leidraad. In geval van kredietaanvragen of subsidiedossiers zal je ongetwijfeld een financieel plan dienen voor te leggen. Het is ook voor jou als ondernemer een leidraad.
Het belang van een sterk financieel plan bij de oprichting van een BV of NV.
Hoewel de wetgeving geen minimumkapitaal vereist, betekent dit niet dat je zonder enige vorm van eigen middelen eenvoudig een BV kunt oprichten. Het is namelijk de verantwoordelijkheid van de oprichters om voldoende middelen te voorzien bij oprichting. Het moet vanuit het financieel plan aantoonbaar zijn dat de oprichters voldoende hebben nagedacht over de noodzaak van het aanvangsvermogen bij oprichting. Kortom, het financieel plan blijft een verplichting voor elke besloten vennootschap (BV) of naamloze vennootschap (NV).
Maar wat moet er dan juist in dat financieel plan vermeld worden?
Om eenvormigheid te bekomen, zijn er in het vennootschapsrecht enkele minimumvereisten opgenomen.
Zo moet het financieel plan een nauwkeurige omschrijving geven van de activiteiten en een overzicht bevatten van alle financieringsbronnen bij de start van uw onderneming. Een financieringsbron kan zowel het aanvangsvermogen zijn als een lening die na oprichting wordt verstrekt door één of meerdere oprichters.
Daarnaast is het ook vereist om een openingsbalans, een geprojecteerde balans en een geprojecteerde jaarrekening op te nemen, alsook een begroting van de verwachte inkomsten en uitgaven over een periode van minstens twee jaar en een beschrijving van de gehanteerde hypothesen bij de schatting van de verwachte omzet en de verwachte winstgevendheid. Het financieel plan geeft dus blijk van vertrouwen in de onderneming door de oprichters.
Aandachtpunt!
Let op dat uw financieel plan met de nodige nauwkeurigheid is opgesteld. Als uw vennootschap binnen drie jaar failliet zou gaan, dan kan u als oprichter persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de verbintenissen van de vennootschap. Werk je met ons samen dan kan je zeker zijn dat je een sluitend financieel plan aflevert aan de notaris voor de oprichting van je BV. Hierdoor loop je geen enkel risico en kan je zorgeloos ondernemen. Werk samen met ondernemingoprichten en ga voor nadeloze begeleiding bij de oprichting van je vennootschap.
Prijzen financieel plan
Financieel plan laten opmaken?
Verplicht voor de oprichting van een BV of NV.
Bij ons steeds inbegrepen in de startersbegeleiding voor de oprichting van een vennootschap met de beperkte aansprakelijkheid.
Op basis van de omvang van de activiteiten maken wij je een gepersonaliseerd voorstel. Hierboven een raming (niet bindend).
Succesvol ondernemen
Idee
Een idee komt tot stand. Dit lijkt haalbaar en ruikt naar meer!
Uitwerking
Het financieel plan bevat de analyse van de haalbaarheid van je idee.
Realisatie
Het financieel plan werkt als leidraad bij de realisatie.