Liquidatiereserve

Lagere belastingdruk
Voordelig geld uit vennootschap halen
Combinatiemogelijkheden

Hoe werkt het?

1.

Aanleg van de reserve

De winsten van een vennootschap worden op het einde van het boekjaar aangelegd als een liquidatiereserve. Er wordt een extra 10% vennootschapsbelasting afgedragen om liquidatiereserves te mogen aanleggen. 

2.

Uitkering na 5 jaar

Na een wachttijd van 5 jaar keert u de liquidatiereserve uit tegen een voordelig tarief van slechts 5% RV. Met de nieuwe regeerakkoorden zou de termijn 3 jaar worden. De RV zou 6,5% bedragen.

Voorbeeld: Gewoon boekjaar 2023 ➔ Uitkering mogelijk vanaf 1 januari 2029 (kalenderjaar-vennootschap).

3.

Vroegtijdige uitkering?

Uitbetaling vóór de 5 jaar zonder stopzetting van de vennootschap ➔ inhouding 20% RV (of 17% voor reserves vóór 2018).

Uitbetaling vóór de 5 jaar met stopzetting ➔ zelfs geen 5% RV verschuldigd en ook geen wachttermijn te respecteren!


Wat is Liquidatiereserve?

Een liquidatiereserve biedt een fiscaal voordelige manier om gelden uit je vennootschap te halen. In plaats van 30% roerende voorheffing op gewone dividenden, betaal je slechts 5% roerende voorheffing (RV). De 5% geldt voor uitkeringen na een wachttermijn van 5 jaar.

Update 2025: Nieuw regeerakkoord: wachttermijn van 3 jaar en 6,5% roerende voorheffing. het is nog even wachten op de definitieve wetteksten.

Waarom Liquidatiereserve

- Lagere belastingdruk
-
Terugbetaling privékrediet: Mogelijkheid om privékrediet af te sluiten en de liquidatiereserves te gebruiken tot terugbetaling van je krediet. Je kan bijvoorbeeld een privéwoning aflossen met de liquidatiereserves die worden opgebouwd in je vennootschap. 
- Langetermijnplanning: Ideaal voor strategische vermogensopbouw.
- Combinatiemogelijkheden: Perfect te combineren met andere regelingen zoals VVPR-bis.

Voorwaarden liquidatiereserve

Om te genieten van een roerende voorheffing van slechts 5% via de liquidatiereserve, moet uw vennootschap aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit fiscale voordeel is ideaal voor ondernemers die kapitaal efficiënt willen onttrekken. Een stopzetting (liquidatie) is niet vereist.

Wellicht interessant voor jou

De commanditaire vennootschap vervangt de gewone commanditaire vennootschap (GCV)

Liever toch geen aansprakelijkheden?

Kies voor BV

Wachttermijn: 5 jaar na de aanleg van de liquidatiereserves kan je voordelig gelden uitkeren naar je privé.

Kleine vennootschap: De vennootschap wordt beschouwd als een kleine vennootschap.

FIFO-methode: Oudste reserves worden eerst uitgekeerd.

Dubbele test bij moment van uitkering van dividenden in geval van een BV of NV (niet commv, vof):

1/ Eerste test:  Balanstest: Netto-actief mag niet onder de minimumgrens dalen. Dit wil zeggen dat je niet meer kan uitkeren dan het eigen vermogen van de vennootschap. Het eigen vermogen is het startkapitaal plus alle reserves die werden opgebouwd. Heb je zware verliezen geleden? Dan kan je mogelijk niet alle reserves uitkeren. 
2/ Tweede test: Liquiditeitstest: Vennootschap moet haar schulden kunnen betalen na de uitkering van de liquidatiereserve (scope test: 12 maanden). Dit is een veiligheid die voorkomt dat de vennootschap in financiële moeilijkheden komt na uitkering van de liquidatiereserve.

Conclusie

De liquidatiereserve biedt ondernemers een krachtig fiscaal instrument om kapitaal tegen een laag tarief van 5% roerende voorheffing uit te keren, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Door winsten vijf jaar lang aan te houden, geniet u van aanzienlijke belastingbesparingen vergeleken met gewone dividenden (op gewone dividenden is 30% RV verschuldigd).

FAQ's

Wat is het grootste voordeel van een liquidatiereserve?


Het belangrijkste voordeel is de roerende voorheffing van slechts 5% na een wachttijd van 5 jaar, vergeleken met 30% bij een gewoon dividend. Dit betekent aanzienlijke belastingbesparingen voor ondernemers die langetermijnplanning nastreven.

Wanneer start de wachttijd van 5 jaar?


De wachttijd start op de eerste dag na het afsluiten van het boekjaar waarin de reserve is aangelegd.

Voorbeeld: Boekjaar 2023 (eindigend op 31/12/2023) ➔ Uitkering mogelijk vanaf 1 januari 2029.

Kan ik zelf kiezen welke liquidatiereserve ik eerst uitkeer?


Nee, uitkeringen moeten verplicht volgens het FIFO-principe (First In, First Out) gebeuren. De oudste reserve wordt altijd eerst uitgekeerd.

Zijn de balans- en liquiditeitstest verplicht voor alle vennootschappen?


Nee, de dubbele test is enkel verplicht voor vennootschappen zoals de bv. Voor een CommV of vof gelden deze testen niet.

Advies nodig?

Wij zorgen voor een correcte benadering bij de oprichting van je vennootschap. Op basis van je dossier zorgen wij voor een aanpak op maat. Laat je correct adviseren en maximaal de uitkeringen van de vennootschap naar je privévermogen.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.