Wat is een verkort, gebroken of verlengd boekjaar en wanneer kies je ervoor?

Boekhouding
BV
CommV
Fiscaliteit
NV
VOF
Gepubliceerd op
25
March
2025

Waarom kiezen voor een verkort, verlengd of gebroken boekjaar?

Een verkort boekjaar is een boekjaar dat korter duurt dan 12 maanden. Een standaard boekjaar telt altijd 12 maanden, maar bij de oprichting van een vennootschap kan het eerste boekjaar bewust korter worden gemaakt. Zo sluit je je boekjaar sneller af dan na 12 maanden.

Wij tonen aan hoe belangrijk het is om te rekenen op ondersteuning van een expert bij de oprichting van je vennootschap. Doe daarom beroep op ons om de juiste keuze te maken.

Afsluiten per kwartaal

Om praktische redenen wordt de afsluiting van een boekjaar meestal afgestemd op het einde van een kwartaal. Er zijn vier mogelijke afsluitmomenten:

  • 31/12 – boekjaar volgens kalenderjaar
  • 31/03
  • 30/06
  • 30/09

Wat is het meest gekozen boekjaar?

De meeste oprichters kiezen voor een boekjaar dat gelijkloopt met het kalenderjaar. Dat is handig, want het sluit aan bij andere administratieve verplichtingen, zoals de aangifte van de personenbelasting. Wanneer je jezelf een bezoldiging toekent via de vennootschap, stemt die dan netjes overeen met je belastingaangifte.

Wat is een gebroken boekjaar en waarom zou je het kiezen?

Een boekjaar dat afsluit op 31/03, 30/06 of 30/09 wordt een gebroken boekjaar genoemd. Dat betekent simpelweg dat het niet samenvalt met het kalenderjaar.

In sommige gevallen is dat net een voordeel. Denk aan sectoren met sterke seizoensinvloeden. Een voorbeeld uit onze praktijk: een vakantiepark koos bewust voor een afsluiting op 31/03, zodat hun boekjaar gelijkloopt met de start van een nieuw vakantieseizoen. Zo reflecteren de cijfers beter de realiteit van de onderneming.

Wat zijn de voordelen van een verkort boekjaar?

Een verkort boekjaar biedt enkele interessante voordelen:

  • Sneller toegang tot VVPR-bis:
    Bij toepassing van het VVPR-bis-stelsel moet je drie volledige boekjaren wachten om dividenden uit te keren aan een verlaagd tarief van 15% roerende voorheffing. Door het eerste boekjaar te verkorten, kom je sneller in het vierde boekjaar en kan je dus sneller fiscaal voordelig uitkeren.
  • Snelle beschikbaarheid van cijfers:
    Bij een besloten vennootschap (BV) zal er sneller een eerste jaarrekening worden gepubliceerd. Dat wekt vertrouwen bij kredietverstrekkers zoals banken, leveranciers en data-analyseplatformen (zoals Companyweb of Graydon).

Waarom kiezen voor een verlengd boekjaar?

Ook een verlengd boekjaar kan interessant zijn, afhankelijk van je situatie enkele voorbeelden:

  • Maximaal voordeel uit investeringsaftrek:
    Stel dat je een grote investering doet van bijvoorbeeld €1.000.000 en je komt in aanmerking voor een investeringsaftrek van 10%. Dan mag je €100.000 aftrekken van je belastbare winst. Als je in het eerste jaar weinig winst maakt, riskeer je dat je deze aftrek verliest, aangezien je de investeringsaftrek slechts één jaar mag overdragen. Met een verlengd boekjaar krijg je meer tijd om voldoende winst te genereren en zo het voordeel volledig te benutten.
  • Cijfers langer vertrouwelijk houden:
    Sommige ondernemers willen hun cijfers in het eerste jaar liever nog niet openbaar maken, bijvoorbeeld omwille van een concurrentiebeding. Met een verlengd boekjaar stel je de publicatie van de jaarrekening uit.
  • Uitgaven vóór inkomsten? Geen verlies tonen:
    Start je met grote uitgaven nog vóór er inkomsten zijn? Dan helpt een verlengd boekjaar om te vermijden dat je je eerste jaar afsluit met een negatief resultaat.

Samengevat

Of je nu kiest voor een verkort, verlengd of gebroken boekjaar: de juiste keuze hangt af van je activiteit, financiële plannen en strategie. Wij denken graag met je mee vanuit zowel een juridisch als fiscaal perspectief, zodat jouw vennootschap optimaal van start kan gaan.