Beperkte en onbeperkte aansprakelijkheid: wat is het verschil bij vennootschappen?

BV
CommV
NV
VOF
Andere
Gepubliceerd op
25
March
2025

Beperkte en onbeperkte aansprakelijkheid: wat is het verschil?

Wanneer je een vennootschap opricht, kom je al snel in aanraking met twee belangrijke begrippen: beperkte en onbeperkte aansprakelijkheid. Deze termen verwijzen naar het risico dat jij als ondernemer loopt bij financiële problemen of schulden binnen de vennootschap.

In dit artikel leggen we uit wat het verschil is, welke vennootschapsvormen onder welke categorie vallen, en wat de fiscale, juridische en administratieve gevolgen zijn.

Vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid

Bij deze vennootschapsvormen is het risico voor de aandeelhouders beperkt tot hun inbreng in de vennootschap. Met andere woorden: als de onderneming failliet gaat, ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden.

Voorbeelden van vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid:

Vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid

Bij vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid kunnen de vennoten wél persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van de vennootschap. Dat betekent dat schuldeisers in bepaalde gevallen aanspraak kunnen maken op je privévermogen.

Voorbeelden van vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid:

Zijn er fiscale verschillen?

Nee. Fiscaal gezien worden alle vennootschappen op dezelfde manier behandeld. Er is dus geen verschil in belastingregime tussen een BV, NV, VOF of CommV. Het verschil zit hem dus niet in de fiscaliteit, maar wel in het juridische en administratieve luik.

Wat zijn de juridische gevolgen?

Hier zit een duidelijk verschil tussen beide types:

  • Bij een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (zoals een BV of NV) blijft het risico beperkt tot het vermogen van de vennootschap zelf.
  • Bij een vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid (zoals een VOF of CommV) kunnen vennoten ook privé worden aangesproken bij financiële problemen. Je riskeert dus met je persoonlijk vermogen op te draaien voor schulden die in de vennootschap worden opgebouwd.

Wat zijn de administratieve verplichtingen?

Ook op administratief vlak zijn er duidelijke verschillen:

  • Beperkte aansprakelijkheid = verplicht jaarrekening neerleggen
    Omdat schuldeisers enkel het vennootschapsvermogen kunnen aanspreken, is er een verplichting om jaarlijks een jaarrekening neer te leggen. Zo kunnen derden (zoals banken, leveranciers of partners) de financiële gezondheid van de vennootschap inschatten.
    Een hoge schuldenlast of beperkte liquiditeit kan dan bijvoorbeeld een waarschuwing zijn voor een verhoogd risico.
  • Onbeperkte aansprakelijkheid = geen verplichting tot jaarrekening
    Bij vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid is zo’n neerlegging niet verplicht. De reden? Schuldeisers kunnen zich immers ook richten tot het privévermogen van de vennoten. Dat biedt volgens de wetgever voldoende waarborg, waardoor een jaarrekening niet verplicht is.

Samengevat

Bij vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (zoals een BV of NV) loop je als oprichter enkel risico tot het bedrag dat je in de vennootschap hebt ingebracht. Je privévermogen blijft beschermd, en daarom ben je verplicht jaarlijks een jaarrekening neer te leggen, zodat derden de financiële gezondheid van je bedrijf kunnen inschatten.

Bij vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid (zoals een VOF of CommV) kunnen schuldeisers zich ook richten tot je persoonlijk vermogen. Omdat dat extra waarborg biedt, is er geen verplichting tot neerlegging van een jaarrekening. Fiscaal gezien worden beide types vennootschappen op dezelfde manier behandeld.

Wil je advies over de juiste vennootschapsvorm voor jouw situatie? Of hulp bij de oprichting van je bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op — wij denken met je mee, van ondernemer tot ondernemer.