De Besloten Vennootschap (BV) kan worden opgericht door één of meerdere oprichters. In beide gevallen profiteren alle aandeelhouders van beperkte aansprakelijkheid.
BEGELEIDING OPSTART BV
Bij Ondernemingoprichten.be begeleiden we je gedurende het hele proces van het oprichten van je BV. Als onze gewaardeerde cliënt adviseren wij je over de keuzemogelijkheden bij het opstellen van de oprichtingsakte. Wij onderhouden direct contact met de notaris, leveren alle vereiste documenten aan en zorgen ervoor dat de oprichtingsakte de correcte bepalingen omvat.
Wij stellen het financieel plan op in overeenstemming met de bepalingen uit het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. Dit plan geeft inzicht in de financiële ontwikkeling van jouw onderneming. Naast het voldoen aan wettelijke verplichtingen, dient het financieel plan ook als richtlijn na de oprichting van je BV. Indien het financieel plan niet correct is opgesteld, loop je het risico om alsnog aansprakelijk te worden gesteld bij een faillissement binnen de eerste drie jaar na oprichting.
Wij identificeren jouw onderneming bij de BTW administratie. Samen met deze identificatie, schrijven we je BV ook meteen in bij de kruispuntbank der ondernemingen (KBO). Dit maakt dat je meteen aan de slag kan na de oprichting van je vennootschap.
"Criterium voor veel startende ondernemers bij het kiezen van de BV is de volledige scheiding tussen persoonlijk vermogen en zakelijke aangelegenheden."
Hiernaast het overzicht tussen de keuzes die onze cliënten maken wanneer ze hun vennootschapsvorm kiezen.
Commv (commanditaire vennootschap)
20%
VOF (vennootschap onder firma)
6%
NV (naamloze vennootschap)
2%
BV (besloten vennootschap)
72%
OPRICHTERS en AANDEELHOUDERS
De BV kan slechts één oprichter hebben. Je hoeft hiervoor geen bijkomend kapitaal te storten zoals vroeger (in het oude vennootschapsrecht). Met meerdere aandeelhouders oprichten kan uiteraard steeds.
KAPITAAL / AANVANGSVERMOGEN
Het kapitaal werd afgeschaft in de nieuwe BV. In de plaats daarvan dient de oprichter zelf een inschatting te maken van het aanvangsvermogen. Dit aanvangsvermogen zal boekhoudkundig verwerkt worden als "beschikbaar eigen vermogen" (i.p.v. kapitaal).
BESTUURDERS
Een bestuurder kan alleen of met meerdere bestuurders optreden in de besloten vennootschap (BV).
De BV is de nieuwe vennootschapsvorm in het in 2019 vernieuwde vennootschapsrecht (WVV). De statuten van de BV kunnen op maat worden vormgegeven. Dit maakt de vorm dan ook bijzonder geschikt voor de meeste ondernemers.
Meer dan een onderneming
De eigen rechtspersoonlijkheid van een vennootschap is geweldig. Het stelt in staat om te optimaliseren en risico af te schermen.
Maak kosten in relatie tot je activiteiten. Deze zijn voor de BV volledig aftrekbaar mits enkele kleine uitzonderingen (oa. autokosten in functie van de uitstoot of restaurantkosten).
ONTVANGSTEN
Maak de facturen van je BV en de vennootschap ontvangt de inkomsten.
EIGEN INKOMSTEN
De BV heeft een eigen rechtspersoonlijkheid. Kies zelf hoeveel je opneemt als bezoldiging of loon.
Blijf in contact na de oprichting
Wij kunnen na de oprichting meer betekenen. Zowel voor boekhouding als fiscale zaken kan je beroep doen op ons.
Meesters in oprichtingen
Een start wil je gelijk goed nemen. Naast gecertificeerd accountants zijn wij ondernemers in hart en nieren. Dit maakt ons de partner bij uitstek.