+32 (0) 3 296 00 65
vincent@meesters.be

22 mei 2020

Maak van je vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Een voordeel van vennootschappen tegenover eenmanszaken is dat zulke vennootschap een andere vorm kan krijgen gedurende haar bestaan. Je verandert als het ware enkel de vennootschapsvorm. De rechtspersoonlijkheid blijft gedurende deze omzetting behouden.

Praktisch behoud je het BTW-nummer alsook de rekeningnummers en andere cruciale identiteitsgegevens. Een eenmanszaak kan niet omgezet worden in een vennootschap. Een eenmanszaak heeft geen eigen rechtspersoonlijkheid. Een eenmanszaak ben je immers zelf. Jezelf omzetten is niet mogelijk.

Wil je in geval van een eenmanszaak toch omschakelen naar een vennootschap? De eenmanszaak zal eerst stopgezet worden en overgedragen worden naar een (nieuwe of reeds bestaande) vennootschap. Bijgevolg verlies je dan het btw-nummer en rekeningnummer van je eenmanszaak.

Mede door bovenstaande kan het voor starters aangeraden zijn om te starten in een light-vennootschap. Denk hierbij aan de VOF of commanditaire vennootschap (Commv). Deze zijn redelijk goedkoop om op te richten. Je kan ook tamelijk goedkoop stopzetten mocht je de activiteiten toch wensen te staken. Daarbij geniet je vanaf de oprichting over een eigen afzonderlijke rechtspersoonlijkheid.

Nemen je activiteiten toe en wens je het risico alsnog te beperken? Dan kan je jouw Commv of VOF op termijn eenvoudig omzetten naar een BV. Hiervoor heb je wel een verslag inzake omzetting nodig. Wij kunnen als gecertificeerd accountants zulk verslag opmaken en afleveren aan de notaris die de akte voor jouw omzetting zal verlijden. Dit verslag kost ongeveer evenveel als een financieel plan voor de oprichting van een BV. Dat maakt dat de keuze voor een Commv of VOF voor startende ondernemers met beperkte risico's bij de opstart niet eens zo'n gekke keuze is. Men kan immers met geringe kosten en zonder complicaties de beperkte aansprakelijk genieten. Mooi om te vermelden is dat de opbouw van je vermogen zal tellen als het startvermogen van je BV.

Meesters in oprichtingen

Een start wil je gelijk goed nemen. Naast gecertificeerd accountants zijn wij ondernemers in hart en nieren. Dit maakt ons de partner bij uitstek. 
HET BREIN ACHTER DEZE SITE
nl_BENederlands (België)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram