Naamloze vennootschapNV

De naamloze vennootschap

Afgekort de NV.

Een naamloze vennootschap (NV) wordt geassocieerd met de ‘grotere’ ondernemingen. Dit klopt omdat deze vennootschap reeds vanuit het wetboek geprofileerd wordt als een vennootschapsvorm waarbij voornamelijk het kapitaal primeert. Zo zijn er meer vormen van financiering mogelijk en kan men ook met de dividenduitkering enkele zaken extra benutten.

Eigenschappen

De nv is een ideale vennootschap voor grotere kapitaalstructuren. Alle oprichters / aandeelhouders genieten van de beperkte aansprakelijkheid.

  • Kapitaal: 61.500 euro waarvan minimaal te volstorten: 61.500 euro
    Indien je het kapitaal hoger maakt dan 61.500 dienen alle aandelen boven de 61.500 euro voor minstens één vierde worden volstort.
  • Aantal bestuurders: 1 (sinds 1 mei 2019)
  • Minimaal aantal aandeelhouders: 1 (sinds 1 mei 2019)
Oprichtingskosten

Advies, begeleiding en opstellen financieel plan: sterk afhankelijk van de structuur. Gemiddeld ongeveer 1400 euro (excl btw).
Notariskosten: reken op 1400 euro (excl btw).

61500

Maatschappelijk kapitaal

61500

Minimum te volstorten

1

Minimum aantal bestuurders

1

Minimum aantal oprichters

Inbreng in geld of natura (middelen)

Een vraag die we vaak krijgen is of de inbreng ook gedaan kan worden met middelen, dus niet in geld. Zulke middelen kunnen bijvoorbeeld een voertuig, onroerend goed, meubelen,… zijn. Dit is mogelijk, al dienen we hierbij een belangrijke kanttekening te maken. Voor een inbreng in natura is steeds een verslag van een bedrijfsrevisor nodig. Zulke verslagen zijn kostelijk (+-1000 euro).

Kan ik oprichten en meteen een bezitting van mezelf verkopen aan de vennootschap? Ja dat kan je! Helaas heeft de wetgever al een beveiliging voorzien door zulke transacties te kwalificeren als een quasi-inbreng. Uiteraard ook hier een verslag van de bedrijfsrevisor nodig.

Conclusie: in de meeste gevallen is het nuttig om de inbreng te beperken tot geldelijke middelen.

Contactformulier