+32 (0) 3 296 00 65
vincent@meesters.be

11 mei 2020

Hoeveel sociaal lasten betalen als zelfstandige

Als u start als zelfstandige in hoofdberoep, dan betaalt u soms hoge sociale bijdragen. Sinds 2018 kan u ook beschouwd worden als een ‘primostarter’. Dit kan zeer voordelig zijn voor uw sociale bijdragen. Bent u zelfstandige in bijberoep? Dan kan het nog beter.

Het volledige overzicht downloaden kan overigens via deze knop.

Hoofdberoep

Voor zelfstandigen die al langer hun activiteit uitoefenen, worden de sociale bijdragen berekend op de inkomsten van drie jaar geleden. Bij starters is dit uiteraard niet mogelijk. Daarom worden voor hen de sociale bijdragen berekend op het inkomen van het jaar zelf. Probleem hierbij is natuurlijk dat je die inkomsten nog niet kent.

Normaal gezien heeft u dan twee mogelijkheden. Ofwel betaalt u de minimumbijdrage, ofwel betaalt u vrijwillig bijdragen op basis van een geschat inkomen. Belangrijk om te weten is dat het hier gaat om de voorlopige bijdragen. Na twee of drie jaar volgt er een herziening op basis van wat u werkelijk verdiende. Concreet, ofwel krijgt u terug, ofwel betaalt u bij.

De derde optie. Sinds 1 april 2018 kan u ervoor kiezen om minder bijdragen te betalen, als u er van uitgaat dat uw jaarinkomen lager zal zijn dan €13 847,39. U kan dan als starter in hoofdberoep een vermindering van de voorlopige bijdragen vragen voor de eerste vier kwartalen.
Er moet wel mee rekening gehouden worden dat u deze verminderde bijdrage niet zomaar krijgt, u moet die effectief zelf aanvragen.

Bijberoep

Als zelfstandige in bijberoep kan er zelfs de vrijstelling van de sociale bijdragen worden aangevraagd indien u minder dan €1531,99 aan inkomen opneemt uit uw vennootschap. Dit lijkt misschien weinig maar in bepaalde gevallen kan dit voordelen bieden.

Wilt u meer te weten komen hoe u als startende zelfstandige de minste sociale bijdragen betaald? Ondernemingoprichten.be is uw aanspreekpunt dus neem gerust contact met ons op.

Meesters in oprichtingen

Een start wil je gelijk goed nemen. Naast gecertificeerd accountants zijn wij ondernemers in hart en nieren. Dit maakt ons de partner bij uitstek. 
HET BREIN ACHTER DEZE SITE
nl_BENederlands (België)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram