+32 (0) 3 296 00 65
vincent@meesters.be

14 augustus 2022

Hoeveel belasting op loon zelfstandige

Al afgevraagd hoeveel een zelfstandige dient te betalen op zijn of haar inkomsten? Dan ben je op de juiste plek.

Een zelfstandige dient evenveel belasting te betalen als een werknemer. Beide statuten volgen immers de progressieve tarieven in de personenbelasting. Deze tarieven zijn voor iedereen te hoog.

  • op de schijf van het belastbaar inkomen tussen € 0,01 tot € 13.870 betaal je 25% belastingen
  • op de schijf van € 13.870 tot € 24.480 betaal je 40%
  • op de schijf van € 24.480 tot € 42.370 is dat 45%
  • op alle belastbare inkomsten vanaf € 42.370 betaal je 50%

Let wel: bovenstaande tarieven zijn enkel voor de personenbelasting. Wil je een correctie doorvoeren om rekening te houden met de sociale lasten die je dient af te dragen als zelfstandige? Tel dan 10% bovenop de tarieven.

Teveel? Zover is duidelijk. Een zelfstandige kan wel kosten maken in relatie tot het behalen van beroepsinkomsten. In theorie kan een werknemer dan ook, indien hij of zij afwijkt van de forfaitaire (vaste) aftrekbare kosten die de fiscus vooropstelt. In praktijk onbegonnen werk want.. controles en discussie met de fiscus.

Een zelfstandige kan ook bepalen welke inkomsten hij of zij opneemt wanneer er sprake is van een vennootschap. Dit is een uitweg tot de hoge tarieven van zowel de personenbelasting als de sociale lasten. Een verminderde maandelijkse opname zal resulteren in meer winst (want minder loon als beroepskost). Deze extra winst kan opgenomen worden als een dividend.

Een zelfstandige kan zijn of haar beroepskosten aftrekken indien deze kosten in relatie staan tot het mogelijk behalen van beroepsinkomsten (wetboek: art 49 WIB92). Dit laat enige vrijheid voor interpretatie. De kunst is om samen met Vincent af te tasten welke mogelijkheden bestaan voor jouw situatie.

In essentie zijn alle kosten aftrekbaar. Uiteraard heeft de Belgische fiscaliteit enige rem gezet op de werkelijke aftrekken. Lees in dit artikel meer hierover.

Meesters in oprichtingen

Een start wil je gelijk goed nemen. Naast gecertificeerd accountants zijn wij ondernemers in hart en nieren. Dit maakt ons de partner bij uitstek. 
HET BREIN ACHTER DEZE SITE
nl_BENederlands (België)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram