+32 (0) 3 296 00 65
vincent@meesters.be

4 juli 2021

Zelfstandige gepensioneerde worden: pensioen en zelfstandige activiteiten combineren doe je zo

Wil je genieten van je welverdiende pensioen en daarnaast nog activiteiten uitvoeren? Zo kan je nog enkele jaren een leuk inkomen behalen ter aanvulling van het wettelijk pensioen. Het laat ook toe om niet op 1 dag stil te vallen. Stippel de juiste route uit voor je persoonlijke situatie.

Mogelijk gaat het om de verderzetting van de activiteiten als werknemer onder het statuut van (gepensioneerde) zelfstandige. Dat is perfect mogelijk! Ook zelfstandigen die plots genieten van een pensioen dienen stil te staan bij de gevolgen.

Afhankelijk van je leeftijd en loopbaan mag je -al dan niet- onbeperkt bijverdienen. Dat laatste is overigens in beide gevallen een gevaarlijke assumptie. Een belastingplichtige die geniet van zijn of haar pensioen mag immers (beperkt/onbeperkt) bijverdienen als zelfstandige, doch zal het inkomsten vanuit de zelfstandige activiteit belast worden bovenop het pensioen. Dat resulteert in belastingschalen van minstens 40%, en dat zelfs zonder rekening te houden met sociale lasten. De sociale lasten zijn afhankelijk van de persoonlijke inkomsten van een zelfstandige. Een eenmanszaak is uit te sluiten gezien de winsten rechtstreeks belast worden in de personenbelasting. Er bestaat een mooie oplossing.

Oplossing: bespaar belastingen vanaf de eerste dag

Er bestaat een fiscaal vriendelijke oplossing voor alle gepensioneerden die actief willen handelen als zelfstandige. Een vennootschap oprichten is een logische stap voor ieder gepensioneerde die activiteiten wenst te ontplooien als zelfstandige. Je vennootschap is degene die inkomsten zal behalen vanwege haar eigen afgescheiden rechtspersoonlijkheid. De inkomsten en uitgaven situeren zich binnen het vermogen van de vennootschap vanwege haar eigen rechtspersoonlijkheid. Je kan kiezen welk loon je zelf wenst op te nemen. Dit loon is via de personenbelasting belastbaar bovenop het pensioen. De kunst is om allerhande kosten in aftrek te nemen van de vennootschap die je anders toch privé zou maken. Een personenwagen is daarvan een mooi voorbeeld. De winsten van de vennootschap zijn belastbaar aan 20%. Mits optimalisatie kan ondernemingoprichten.be werken naar een totale belastingdruk van 27,27%. Bijgevolg zal je volgende berekening krijgen:

Winst vennootschap
-vennootschapsbelasting 20%
-liquidatiereserve
Netto uitkeerbaar naar zelfstandige

10.000 euro
-2.000 euro
-727,17 euro
7.272,73 euro

Vermijden: eenmanszaak is voor degene met zeer beperkte winsten of met ambitie om veel belasting en sociale af te dragen

Een eenmanszaak is ter vermijden. In zulke eenmanszaak zullen de "winsten" immers belast worden bovenop het pensioen. Er bestaat geen afgescheiden rechtspersoonlijkheid zoals met een vennootschap. Er dienen bovenop de personenbelasting eveneens sociale lasten te worden afgedragen op de winsten. De belastingdruk op de winsten bedraagt daarbij dus al snel meer dan 50%.

In dat geval krijgen we volgende berekening:

Winst eenmanszaak
-sociale lasten 14,7%
-belastingschijf 45%
Netto uitkeerbaar naar gepensioneerde zelfstandige
* Uitkeerbaar 40% belastingschijf

10.000 euro
-1470 euro
-3838,50 euro
4.691,50 euro
5.118 euroBesluit

Wil je bijverdienen en zelf iets overhouden van deze inkomsten? Kies dan gelijk voor een vennootschap. In het kader van de latere stopzetting is een vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid een goede optie. Deze zijn immers goedkoop stop te zetten zonder de tussenkomst van een notaris. Ga je actief zijn en toch enig risico lopen dat te vermijden is? Dan kies je best voor de BV. Samen met ons kan je de fiscale koers uitstippelen. We kunnen na de oprichting ook samenwerken voor de boekhouding en fiscale aangiften. Graag adviseren wij je omtrent de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie.

Vincent heeft meerdere cliënten waarbij de activiteiten als gepensioneerden waarbij het statuut van zelfstandige werd opgestart. Vraag gerust naar een vrijblijvende afspraak met Vincent met verwijzing naar dit statuut.

Meesters in oprichtingen

Een start wil je gelijk goed nemen. Naast gecertificeerd accountants zijn wij ondernemers in hart en nieren. Dit maakt ons de partner bij uitstek. 
HET BREIN ACHTER DEZE SITE
nl_BENederlands (België)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram