+32 (0) 3 296 00 65
vincent@meesters.be

14 August 2022

Bijberoep zelfstandige vennootschap

Een eenmanszaak oprichten is geen goed idee indien je bijberoep zelfstandige wil worden. Tenzij je graag veel belastingen wenst te betalen op je winsten.

De inkomsten uit je hoofdberoep zorgen voor de opvulling van de belastingschijven in de personenbelasting.

Tarieven op je gezamenlijk belastbare inkomsten uit de personenbelasting (beroepsinkomen en onroerende inkomsten te samen!) in te vullen in onderstaande schijven:

BelastingschijfInkomensschijfTarief belasting
Schijf 1€ 0 tot €13.87025%
Schijf 2€ 13.440,01 t/m € 24.48040%
Schijf 3€ 24.480 t/m € 42.37045%
Schijf 4Meer dan 42.370 euro50%
Progressieve tarieven inkomstenbelasting (personenbelasting)

Zijn de inkomsten van je hoofdberoep reeds belast aan 40%? Dan zal ieder inkomen uit je bijberoep minstens belast worden aan diezelfde 40%, en mogelijk zelfs aan 50%. De inkomsten uit je bijberoep komen bovenop de inkomsten uit hoofdberoep. Je hoeft geen grote inkomsten te genieten om toch in hoge belastingschijven te belanden. Vergelijk je eigen inkomsten op jaarbasis met bovenstaande tabel en de conclusie is snel gemaakt.

Naast de belastingen op je inkomsten uit bijberoep dien je ook sociale bijdragen te betalen. De sociale lasten en de belastingen inzake personenbelasting maken een vennootschap plots waanzinnig interessant alternatief. Op de winsten van een vennootschap betaal je immers geen sociale bijdragen.

In tegenstelling tot een vennootschap een wereld van verschil. Belast je alles via vennootschap, dan betaal je slechts 20% vennootschapsbelasting.

Tot onze grote spijt merken wij dat starters in bijberoep nog vaak een eenmanszaak wordt aangeraden. Wij trachten hierin een kentering te krijgen door in te zetten op sterke tarieven voor het oprichten van zulke vennootschappen.

Niet voldoende aanvangsvermogen? Geen probleem, voor vormen zoals de commanditaire vennootschap op de vennootschap (commv) of de vennootschap onder firma (VOF) is er geen minimumkapitaal vereist. De formaliteiten zijn zeer beperkt en stopzetten kan eender wanneer.

Fijn om toch nog iets aan je hoofdberoep over te houden? Kom langs en ontdek onze aanpak. De eerst afspraak is vrijblijvend.

Meesters in oprichtingen

Een start wil je gelijk goed nemen. Naast gecertificeerd accountants zijn wij ondernemers in hart en nieren. Dit maakt ons de partner bij uitstek. 
HET BREIN ACHTER DEZE SITE
en_USEnglish
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram