Commanditaire vennootschap
(CommV)
Oprichten van een CommV
Begeleiding opstart
De commanditaire vennootschap (CommV) is een ideale vennootschapsvorm voor ondernemers met beperkt risico. Wij stellen je oprichtingsakte op maat op. Een notariële tussenkomst is niet vereist waardoor de oprichtingskosten beperkt zijn. Ideaal voor de ondernemer met weinig risico.
Alle vennoten zijn gelijk
De commanditaire vennootschap is een vennootschapsvorm met twee types van vennoten. De commanditaire vennoot (stille vennoot) en de gecommanditeerde vennoot (beherend vennoot). De stille vennoot mag geen activiteiten van beheer of bestuur uitoefenen en geniet de beperkte aansprakelijkheid. De beherend vennoot daarentegen mag wel daden van bestuur of beheer stellen en is onbeperkt aansprakelijk.
Gezien de onbeperkte aansprakelijkheid is een financieel plan niet verplicht.
Activatie BTW-nummer en inschrijving KBO
Wij identificeren jouw onderneming bij de BTW administratie. Samen met deze identificatie, schrijven we je CommV ook meteen in bij de kruispuntbank der ondernemingen (KBO). Dit maakt dat je meteen aan de slag kan na de oprichting van je vennootschap.
Hoe lang duurt dit dan? Meerdere formules zijn mogelijk:
Standaard: 12 werkdagen
Express: 7 werkdagen
Turbo: 4 werkdagen
De voordelen van een CommV
De commanditaire vennootschap is ideaal voor ondernemers die met weinig middelen willen starten en verder weinig ondernemingsrisico hebben.
Beperkte aansprakelijkheid voor de stille vennoot (commanditaire vennoot)
Laagste oprichtingskosten
Binnen enkele werkdagen opgericht
Geen notaris of financieel plan vereist
Geen minimum aanvangsvermogen
Tarief oprichting CommV
Prijs voor de oprichting all-in inclusief inschrijvingen en activatie BTW-nummer
CommV
Start vandaag nog jouw ondernemersavontuur.
Keuzefrequentie
Hiernaast het overzicht van de keuzes die onze cliënten maken wanneer ze hun vennootschapsvorm kiezen.
De CommV ...
past perfect voor ondernemers met weinig risico. De commanditaire vennootschap is zeer geschikt voor ondernemers in bijberoep die via een vennootschap willen ondernemen om zo minder belastingen te betalen.
Oprichters en vennoten
De commanditaire vennootschap wordt minstens door twee vennoten opgericht.
Minstens één vennoot is onbeperkt aansprakelijk als beherend vennoot. De andere is beperkt aansprakelijk als stille vennoot.
De vennoot met de beperkte aansprakelijkheid ofwel de stille vennoot hoeft overigens niet met naam gepubliceerd te worden en geniet daardoor anonimiteit.
Zaakvoerders
Eén of meerdere zaakvoerders besturen de vennootschap.
Kapitaal / aanvangsvermogen
Zoals in de meeste vennootschappen geldt het begrip eigen vermogen. Bij opstart kan je zelf het bedrag bepalen dat noodzakelijk is voor een vlotte opstart. Dit bedrag heet het aanvangsvermogen. Het zal dan ook integraal het eigen vermogen zijn bij opstart van je commanditaire vennootschap.
Meer dan een onderneming.
Een commanditaire vennootschap heeft een eigen rechtspersoonlijkheid. Er is een duidelijke scheiding tussen jouw privévermogen en dat van de vennootschap. Loopt het fout ben je wel aansprakelijk met jouw privévermogen.
Kosten
Alle kosten met betrekking tot je activiteiten zijn aftrekbaar. Zorg voor een correcte onderbouwing van alle kosten.
Inkomsten
Je inkomsten zullen gerelateerd zijn aan de facturen die je hebt gemaakt. Alle kosten mag je aftrekken voordat je de belasting berekent. Het belastingtarief is maximaal 25%, maar voor de meeste ondernemers wordt dit verlaagd naar 20%.
Eigen inkomsten vennootschap versus privé
De commanditaire vennootschap heeft haar eigen rechtspersoonlijkheid. Dit wil zeggen dat de kosten en inkomen behoren tot het vermogen van de commanditaire vennootschap. Je kan zelf je loon bepalen en mogelijke optimalisaties doorvoeren om goedkoop geld te halen uit je commanditaire vennootschap.
FAQ's
De beherende vennoten (gecommanditeerde vennoten) zijn hoofdelijk aansprakelijk. Als blijkt dat de CommV haar schulden niet kan betalen, zal alleen de beherende vennoot ook privé aansprakelijk zijn. Dit betekent dat de stille vennoten (commanditaire vennoten) geen risico lopen om hun privévermogen te verliezen.
Bij een VOF (Vennootschap Onder Firma) bestaat er geen onderscheid tussen de vennoten; alle vennoten zijn gelijk en dragen dezelfde verantwoordelijkheid. Bij een commanditaire vennootschap (CommV) is er een duidelijk onderscheid tussen commanditaire en beherende vennoten. In een CommV is er altijd minstens één vennoot die hoofdelijk aansprakelijk is. Daarnaast biedt de CommV de mogelijkheid om bepaalde vennoten niet hoofdelijk aansprakelijk te maken, iets wat bij een VOF niet mogelijk is. Je zou voor een VOF kiezen als alle vennoten gelijk betrokken zijn bij de uitvoering van de activiteiten. In dat geval kan het oneerlijk zijn om voor een CommV te kiezen.
Bij een CommV bestaat altijd het risico dat je een deel of je volledige privévermogen verliest. Dit risico is niet aanwezig bij een BV. Als je activiteiten enig risico inhouden, raden wij daarom altijd aan om voor een BV te kiezen. De zekerheid die je hebt bij de oprichting van een besloten vennootschap (BV) biedt gemoedsrust.
De inkomsten uit een eenmanszaak zijn belastbaar aan 50% personenbelasting, te vermeerderen met 20,5% sociale lasten. Bij een commanditaire vennootschap (CommV) zijn de winsten slechts standaard belastbaar aan 25%, in de meerderheid te herleiden tot slechts 20%. Dit maakt de commanditaire vennootschap een geschikte keuze voor ondernemers met winstgevende activiteiten.
Absoluut! Met de tussenkomst van een bedrijfsrevisor of gecertificeerd accountant kun je je onderneming omzetten naar een BV met een gedetailleerd verslag. Deze omzetting vereist de betrokkenheid van een notaris, die het verslag van de (onafhankelijke) bedrijfsrevisor of gecertificeerd accountant opneemt in een akte ter omzetting van de vennootschapsvorm. Let wel: hieraan zijn kosten verbonden die vergelijkbaar zijn met de oprichting van een BV.
Blijf in contact na de oprichting
Ook na de oprichting staan we voor je klaar. Voor zowel je boekhouding als fiscale zaken kun je altijd op ons rekenen. Laten we samen verder bouwen aan jouw succes!