Een uniek doel

De VZW
Image is not available

De vereniging zonder winstoogmerk

Ontdek alle Mogelijkheden

Winst maken mag
Image is not available

Al mag dit niet het doel zijn

Waarom?
Image is not available

Voor een onbaatzuchtig doel!

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

De vereniging zonder winstoogmerk

De vereniging zonder winstoogmerk (vzw) bestaat uit ten minste drie personen en streeft naar de verwezenlijking van een doelstelling zonder winstoogmerk. In tegenstelling tot een handelsvennootschap, zal de vzw:

  • geen minimumkapitaal vereisen;
  • geen winstoogmerk kunnen nastreven, maar kan lidgeld innen en betalende activiteiten organiseren wanneer deze binnen het kader blijven van de nagestreefde doelstelling;
  • geen winsten kunnen uitkeren aan haar leden.

Wat is een vzw

De vzw is de vorm bij uitstek voor het realiseren van een bepaald doel, zonder dat hiervoor commerciële doelstellingen worden gezet. Een voorbeeld kan de jeugdclub of sportclub in je gemeente of stad zijn.

Het is verkeerd om te stellen dat een vzw geen winst heeft. Ze kan en mag wel degelijk winst halen, alleen mag dit niet uit activiteiten die commercieel zijn. Is er concurrentie mogelijk om het doel te vervullen, dan kan een vzw in de problemen komen om niet belast te worden aan de vennootschapsbelasting.

Bijzonderheden

De vereniging kan een rechtspersoonlijkheid verkrijgen wanneer ze de volgende voorwaarden vervult:

  • De maatschappelijke zetel moet in België gevestigd zijn;
  • Er zijn minimaal drie leden;
  • De statuten moeten een aantal verplichte vermeldingen bevatten;
  • De statuten, de naam, de voornaam, het beroep en de woonplaats van de beheerders moeten gepubliceerd worden in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Zijn niet al deze voorwaarden vervuld, dan zal de vereniging worden beschouwd als een feitelijke vereniging. Wat dat wil zeggen, lees je hier.

[product id="79055"]

Aanvraagformulier oprichting VZW