+32 (0) 3 296 00 65
vincent@meesters.be

17 mei 2020

Sociale lasten starter zelfstandige

Als u start als zelfstandige in hoofdberoep, dan betaal je sociale lasten voor het eerste kwartaal waarin je start. Sinds 2018 kan u ook beschouwd worden als een ‘primostarter’. Dit kan zeer voordelig zijn voor uw sociale bijdragen.

Bent je zelfstandige in bijberoep? Dan is een volledige vrijstelling van sociale lasten mogelijk.

Hoofdberoep zelfstandige

Voor zelfstandigen die al langer hun activiteit uitoefenen, worden de sociale bijdragen berekend op de inkomsten van drie jaar geleden. Bij starters is dit uiteraard niet mogelijk. Daarom worden voor starters-zelfstandigen de sociale bijdragen berekend op het inkomen van het jaar zelf. Probleem hierbij is dat je die inkomsten nog niet met zekerheid kent.

Je hebt twee keuzes als starter zelfstandige. Ofwel betaal je de minimumbijdrage, ofwel kies je om de correcte sociale lasten te betalen op basis van je werkelijke inkomsten. Belangrijk is dat het nog steeds gaat over voorlopige sociale lasten. Na twee of drie jaar volgt er een herziening op basis van je werkelijke inkomsten. Concreet: heb je gekozen om je werkelijke inkomsten te nemen voor de berekening van je sociale lasten.. dan is er niets aan de hand. In het andere geval krijg je te maken met een herziening sociale lasten.

Herzieningen sociale lasten vermijden? Geef je werkelijke inkomsten door.

Tip voor ieder starter. Vincent.

Wat indien je minder zal verdienen dan 13.993,78 euro per jaar?

Sinds 1 april 2018 kan u ervoor kiezen om minder bijdragen te betalen, als u er van uitgaat dat uw jaarinkomen lager zal zijn dan €13.993,78. U kan dan als starter in hoofdberoep een vermindering van de voorlopige bijdragen vragen voor de eerste vier kwartalen.
Er moet wel mee rekening gehouden worden dat u deze verminderde bijdrage niet zomaar krijgt, u moet die effectief zelf aanvragen. Wij doen dit voor jou als je dit expliciet meld in je aanvraag. Dit kan ook na de oprichting bij ondernemingoprichten.be

Bijberoep zelfstandige

Als zelfstandige in bijberoep kan er zelfs de vrijstelling van de sociale bijdragen worden aangevraagd indien u minder dan €1.548,18 aan inkomsten geniet. Dit lijkt misschien weinig maar in bepaalde gevallen kan dit voordelen bieden. Optimalisatie is hier de sleutel.

Wilt u meer te weten komen hoe u als startende zelfstandige de minste sociale bijdragen betaald? Ondernemingoprichten.be is uw aanspreekpunt dus neem gerust contact met ons op.

Meesters in oprichtingen

Een start wil je gelijk goed nemen. Naast gecertificeerd accountants zijn wij ondernemers in hart en nieren. Dit maakt ons de partner bij uitstek. 
HET BREIN ACHTER DEZE SITE
nl_BENederlands (België)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram