Zoals al vaker meegegeven op onze website is sinds 1 mei 2019 het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in werking getreden. De belangrijkste wijziging? Er worden 13 vennootschapsvormen afgeschaft en er blijven er nog vier hervormden over.
Welke vier vennootschapsvormen bestaan dan nog?
Er blijven drie vennootschapsvormen met beperkte aansprakelijkheid over, namelijk de naamloze vennootschap (NV), de coöperatieve vennootschap en de besloten vennootschap (BV). Deze laatste vervangt de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA).
Als vierde vennootschapsvorm is er nog de maatschap (met de vof en comm.v als varianten met rechtspersoonlijkheid). In feite heeft men de VOF en commv gegroepeerd onder de vorm "maatschap met rechtspersoonlijkheid". De maatschap zonder rechtspersoonlijkheid bestaat overigens ook nog steeds maar betreft een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid.
Sinds 1 januari 2020 is het nieuwe vennootschapsrecht van toepassing op alle vennootschappen. De statuten van de "oude" vennootschapsvormen dienen in overeenstemming te worden gebracht met het nieuwe vennootschapsrecht voor 2024.
Wat als ik net voor de wijziging nog een bvba heb opgericht?
Er wordt een overgangsperiode voorzien tot eind 2023 om de statuten van een "oude" vennootschapsvorm aan te passen naar het nieuwe vennootschapsrecht. Je hoeft dus niet meteen naar de notaris te gaan voor een wijziging van de statuten.
Als je voor 1 januari 2024 de statuten al om een andere reden zou wijzigen, bijvoorbeeld omdat je de naam van de vennootschap wil veranderen, dan bent je wel verplicht om de oude vennootschapsvorm gelijk te wijzigen naar een nieuwe vennootschapsvorm. Normaliter neem je dan de vennootschapsvorm die het meest aansluit met je bestaande vennootschapsvorm.
Voorbeelden
- BVBA -> BV
- GCV -> Commv (kan onderhands)
- Coöperatieve vennootschap -> BV (tenzij coöperatieve gedachtegoed, dan kan de coöperatieve vennootschap blijven bestaan. Dit is louter uitzonderlijk).
Vrijwillig omvormen naar het nieuwe vennootschapsrecht
Je kan ook kiezen om vrijwillig om te vormen naar een nieuwe vennootschapsvorm voor de deadline van 31 december 2023. Hieraan zijn uiteraard de kosten ter publicatie en notaris verbonden. Desalniettemin biedt het nieuwe vennootschapsvorm meer mogelijkheden dan ooit tevoren. In een BV kan men overigens bijzonder flexibel omgaan met de statutaire bepalingen. Je kan zulke BV volledig naar wens aanpassen.
Wilt u meer te weten komen over wat juridische en fiscaal het meest voordelige is voor jouw vennootschap? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.
Tip: de balanstest en toepassing van interim-dividenden. Zulke dingen integreren wij voor onze cliënten ter optimalisatie.