+32 (0) 3 296 00 65
vincent@meesters.be

1 mei 2020

Kies je (in bijberoep) voor een vennootschap of eenmanszaak

De keuze tussen eenmanszaak of vennootschap is voor velen een belangrijke afweging. De drie belangrijke vragen die wij krijgen van ondernemers:

  • Start ik best in eenmanszaak of in vennootschap;
  • Maak ik best een switch van eenmanszaak naar vennootschap;
  • Betaal ik in een vennootschap minder belastingen.

Een vennootschap is een eigen rechtspersoon. Dat wil zeggen dat er een "papieren persoon" bestaat met eigen inkomsten en uitgaven. De zelfstandige die werkt via vennootschap kan zelf kiezen hoeveel hij of zij opneemt als bezoldiging (loon van een zelfstandige).

Neemt de zelfstandige geen inkomsten op, dan betaalt hij of zij ook geen personenbelasting en sociale lasten. Uiteraard zal de rechtspersoon (vennootschap) dan wel een inkomsten hebben. Dit inkomen is voor startende vennootschappen slechts belast aan 20%. Ben je geen starter, dan is het tarief iets hoger (25%). Gevestigde ondernemers kunnen onder voorwaarden nog verder genieten van het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting, zijnde de 20%.

In vergelijking met een eenmanszaak is het verschil weerzinwekkend. Stel dat je zelfstandige bent in bijberoep via eenmanszaak. Grote kans dat je in hoofdberoep al een mooi (bruto!)inkomen ontvangt via de werkgever. De inkomsten van je bijberoep komen bovenop dat van het hoofdberoep. Je start dus niet opnieuw onderaan de ladder van de inkomstenschalen. Bijgevolg kom je al snel in een schijf van 50% personenbelasting terecht. Vergeleken met het tarief in de vennootschapsbelasting is dat een behoorlijk verschil (20% vennootschapsbelasting vs 50% personenbelasting). Daarnaast dien je op de inkomsten van je bijberoep ook nog eens sociale lasten te betalen. Kortweg zal je bij een tarief van 50% personenbelasting en het afdragen van de sociale lasten nog slechts 40% netto-inkomsten overhouden. Dat kan beter.

Kortweg optimaliseren wij de inkomstenstroom van je activiteiten als zelfstandige. Het maakt niet uit of je zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep bent. Het verschil is enorm. We wijzen dit uit met een cijfervoorbeeldje. Laten we uitgaan van een winst (inkomsten-uitgaven) van 5000 euro per jaar.

Personen-belastingVennootschap-belasting
Winst5000 euro5000 euro
Sociale lasten
(20,5%)
- 1025 euro- n.v.t. en bijgevolg 0 euro
Belastbaar3975 euro5000 euro
- Belastingen (50% vs 20%)1987,50 euro1000 euro
Netto 1987,50 euro4000 euro
- RV uitkering vennootschap- n.v.t. en bijgevolg 0 euro600 euro
Netto na betaling alle belastingen1987,50 euro3400 euro
Tarief belastingen60,25%32%
Vergelijking eenmanszaak versus vennootschap

Het mag duidelijk zijn dat een vennootschap behoorlijk in het voordeel is. De besparing van de belastingen is meer dan het dubbele. Wij zijn overtuigd dat ondernemers werken voor de aangroei van het eigen privévermogen. De keuze lijkt ons behoorlijk logisch. Tenzij je meer kosten hebt dan inkomsten, wat ons niet logisch lijkt en zeker niet vol te houden.

Een vennootschap biedt verder nog mogelijkheden inzake optimalisatie. Ze vormt immers een eigen rechtspersoon. Mocht iemand bij jouw thuis inwonen dan vraag je huurgelden. Dat kan dus ook met een vennootschap die gevestigd is op jouw persoonlijke adres. Deze afzonderlijke (rechts)persoon kan huurgelden betalen. Op onroerende inkomsten geniet je een aftrek van 40% kosten (forfetair) en zijn geen sociale lasten van toepassing. Dit is nog maar een kleine optimalisatie ter illustratie.

Kosten vennootschap

Kost zulke vennootschap dan zoveel meer dan een eenmanszaak? Neen, vormen als de commanditaire vennootschap vormen een ideale tussenweg tussen de (duurdere) BV en de eenmanszaak. Wist je dat een commanditaire vennootschap eveneens een enkelvoudige boekhouding mag voeren, net zoals een eenmanszaak? Wij voeren alle boekhoudingen overigens via een dubbele boekhouding. Dit kost ons doorgaans minder tijd dan de enkelvoudige versie.

Ondernemingoprichten.be gaat verder dan de oprichting van jouw onderneming. In ons DNA zijn wij gecertificeerde accountants en belastingconsultanten die op maat van jouw behoeften een structuur creëren. Het maakt daarbij niet uit of dit een vennootschap of eenmanszaak is. Wij zijn er om jouw portefeuille te beschermen.

Meesters in oprichtingen

Een start wil je gelijk goed nemen. Naast gecertificeerd accountants zijn wij ondernemers in hart en nieren. Dit maakt ons de partner bij uitstek. 
HET BREIN ACHTER DEZE SITE
nl_BENederlands (België)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram