Eenmanszaak stopzetten en naar vennootschap overschakelen

Door de verlaging van de vennootschapsbelasting is het interessant om je zelfstandige activiteiten onder de vorm van een vennootschap uit te oefenen. Als accountantskantoor hebben wij inmiddels tientallen vennootschappen opgericht om onze cliënten van de belastingverlaging te doen genieten. 

Het laat immers toe om middels optimalisatie, minder belasting te betalen op dezelfde inkomsten. Je bepaalt immers zelf hoeveel inkomen er in de personenbelasting belast zal worden. Dit is namelijk afhankelijk van de bezoldiging die je afspreekt om op te nemen. Niet langer de onzekerheid en torenhoge belastingtarieven van in de personenbelasting. Ook de sociale lasten zullen steeds hetzelfde zijn, herzieningen zijn onmogelijk.

Wij zetten jou eenmanszaak stop, richten je vennootschap op, en zorgen vervolgens voor een correcte overdracht naar je vennootschap. In concreto zullen we bepalen of er zogenaamde stopzettingsmeerwaarden zijn. We trachten hierdoor fiscaal een voordelige behandeling te genieten. Zulke stopzettingsmeerwaarde zijn immers niet aan het progressieve tarief (50%) onderhevigt, maar aan een vlak tarief. Afhankelijk van de situatie is dit vlak tarief tussen de 10% en 33%.

Verschillende eenmanszaken vangen zonder stopzettingsmeerwaarden dezelfde activiteiten aan binnen een vennootschap. Wij bepalen vanaf de start de hoogte van het inkomen. Op basis van verschillende simulaties, kies je het inkomen dat bij je past. De overige winsten houden we binnen de vennootschap waardoor deze slechts aan 20% belast worden. Wij vertrekken steeds vanuit het volledige plaatje. Op basis van je omzet en kosten, leggen we vanaf de start de financiële structuur vast. Op fiscaal vlak niets dan voordelen, zelfs voor ondernemers met beperkte omzetten.

Kom gerust vrijblijvend langs voor een informatieve bespreking. Samen wegen we het voordeel af van het werken via vennootschap.

TIP: We raden je aan om naar de afspraak mee te nemen: EID-kaart en pincode om je fiscale situatie te bekijken via Tax-On-Web, laatst beschikbaar overzicht van de inkomsten en uitgaven (uitbatingsrekening) en een afschrijvingstabel zodat we zicht krijgen op de bezittingen van de eenmanszaak.