Bijberoep zelfstandige worden in eenmanszaak is geen goed idee

Een eenmanszaak oprichten is geen goed idee indien je bijberoep zelfstandige wil worden. Tenzij je graag veel belastingen wenst te betalen. 

Je inkomsten uit je hoofdberoep zorgen immers voor de opvulling van de progressieve tarieven inzake personenbelasting. Zijn de hoogste inkomsten van je hoofdberoep belast aan 40%? Dan zal alle inkomen uit je bijberoep minstens belast worden aan diezelfde 40%, of zelfs aan 50%. De inkomsten uit bijberoep komen bovenop je inkomsten uit hoofdberoep. Je hoeft niet veel inkomsten te hebben om je toch in hoge belastingschijven te situeren. Vergelijk je eigen inkomsten op jaarbasis met onderstaande tabel en de conclusie is snel geschreven. Tarieven op je inkomsten uit de personenbelasting (beroepsinkomen en onroerende inkomsten te samen vullen onderstaande schijven op):

Belastingschijf Inkomensschijf Tarief belasting
Schijf 1 € 0 tot €12 990 25%
Schijf 2 € 12 990,01 t/m € 22 290 40%
Schijf 3 € 22 290,01 t/m € 39 660 45%
Schijf 4 Meer dan 39 660,01 euro 50%

Naast de belastingen op je inkomsten uit bijberoep dien je ook sociale lasten te betalen. De sociale lasten en de belastingen inzake personenbelasting maken een vennootschap plots waanzinnig interessant alternatief.

In tegenstelling tot een vennootschap een wereld van verschil. Je hoeft niet eens inkomen op te nemen uit de vennootschap op je inkomsten belast te zien aan slechts 20%. Met dank aan de verlaging van de vennootschapsbelasting. Tot onze grote spijt merken wij dat starters in bijberoep nog vaak een eenmanszaak wordt aangeraden. Wij trachten hierin een omkentering te krijgen door in te zetten op sterke aanbiedingen voor het oprichten van zulke vennootschappen.

Niet voldoende startkapitaal? Geen probleem, voor vormen zoals de commanditaire vennootschap op de vennootschap (GCV) of de vennootschap onder firma (VOF) is er geen minimumkapitaal vereist. Fijn om toch nog iets aan je hoofdberoep over te houden? Kom langs en ontdek onze aanpak. De eerst afspraak is vrijblijvend.