+32 (0) 3 296 00 65
vincent@meesters.be

14 augustus 2022

Aftrekbare kosten en verworpen uitgaven wat is de betekenis

Aftrekbare kosten.. wat is dat? Deze definitie geldt zowel voor eenmanszaken als voor vennootschappen. De kosten worden in eerste instantie aangenomen door de fiscus omdat ze in relatie staat tot het behalen van beroepsinkomsten (wettekst: artikel 49 WIB92).

De aanvaardbaarheid van de kosten is de eerste en meest essentiële voorwaarde. Zonder aanvaarding uiteraard geen aftrekbeperking. In zowel alle gevallen dien je dan privé in te staan voor de vergoeding van de kosten.

Na de aanvaarding van de kost als beroepskost toetsen we de aftrekbeperking van de kost. In de meeste gevallen is er geen aftrekbeperking! Desalniettemin tracht de fiscus met bepaalde kunstmatige ingrepen om de Belgische (rechts)personen te sturen in hun keuzes voor bepaalde uitgaven. Hierbij de meest voorkomende aftrekbeperkingen:

  • Restaurantkosten: 69% aftrekbaarbaar
  • Autokosten: op basis van de CO2 aftekbaar
  • Onthaalkosten: 50% aftrekbaar
  • sponsoring 0% aftrekbaar (reclame is wél aftrekbaar.. merk op: dunne lijn!)
  • Fiscale boeten: 0% aftrekbaar (goede opvolging zoals bij ons is dus essentieel om kosten te besparen)

Het niet aftrekbaar gedeelte is de "verworpen uitgave". Bijgevolg betaal je op dat niet-aftrekbare gedeelte gewoon belasting alsof dat gedeelte winst is. In een vennootschap betaal je 20 of 25% vennootschapsbelasting op het niet-aftrekbare gedeelte. In een eenmanszaak zijn verworpen uitgaven zwaarder belast. In een eenmanszaak ben je belast tussen de 40 en de 50% (tarieven personenbelasting). Met inbegrip van de sociale lasten betaal je in een eenmanszaak tussen de 50 en de 60% totaalbelasting op de verworpen uitgaven. Alweer een reden om te kiezen voor een vennootschap?

Meesters in oprichtingen

Een start wil je gelijk goed nemen. Naast gecertificeerd accountants zijn wij ondernemers in hart en nieren. Dit maakt ons de partner bij uitstek. 
HET BREIN ACHTER DEZE SITE
nl_BENederlands (België)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram