+32 (0) 3 296 00 65
vincent@meesters.be

4 December 2022

De eenmanszaak: voor wie is deze ondernemingsvorm geschikt

Voor wie is een eenmanszaak geschikt? In feite kunnen we het antwoord beperken tot drie type ondernemers.

1/ Ondernemers met een onzekerheid van de mogelijke inkomsten en/of onzekerheid met betrekking tot de looptijd van de samenwerkingsovereenkomst die ze afsloten

Stel dat je geen idee hebt van winstmarges, geen zich op de mogelijkheid tot het vinden van klanten of een belangrijke mate van onzekerheid over de looptijd van je overeenkomst met je opdrachtgever. In zulke gevallen biedt de eenmanszaak een oplossing om goedkoop te ondernemen. Je kan de eenmanszaak nadien eenvoudig stopzetten.

Tip: Let wel op de winsten die je geniet. Deze winsten zijn in de meeste gevallen bijzonder zwaar belast.

2/ Bijberoep zelfstandigen met hoge kosten in relatie tot hun inkomsten

Als je in bijberoep nagenoeg geen winsten kan behalen, dan is een eenmanszaak iets voor jou. Let daarbij wel op dat je de relatie tussen de gemaakte kosten en de behaalde inkomsten dient aan te tonen. Kosten maken kan, indien ze verband houden met het mogelijk behalen van inkomsten.

De vraag die rest: waarom starten als zelfstandige als je geen inkomsten kan behalen? Deze vraag resulteert dan ook in het volgend antwoord: hobbyisten die riskeren om als zelfstandige te worden aanzien, kunnen opteren voor de oprichting van een eenmanszaak.

3/ Zelfstandigen in hoofdberoep die in de carrière geen hoge inkomsten (winst <18000 euro / jaarbasis) behalen

Zelfstandigen in hoofdberoep betalen tot 18.000 euro winst een beperkte winst. Ga je daarboven is het wellicht interessant om te opteren voor de oprichting van een vennootschap.

Hoor je niet bij de bovenstaande drie types van ondernemers? Dan is een vennootschap het geschikte middel om je onderneming te starten. Lees hier meer over de vennootschappen en maak zelf de vergelijking.

Meesters in oprichtingen

Een start wil je gelijk goed nemen. Naast gecertificeerd accountants zijn wij ondernemers in hart en nieren. Dit maakt ons de partner bij uitstek. 
HET BREIN ACHTER DEZE SITE
en_USEnglish
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram